Prezračevana fasada

Naložba v prihranek in popoln estetski videz.

Prezračevana fasada

Prezračevane fasade so vedno bolj priljubljena izbira pri projektih. Število naročil raste tudi v segmentu enostanovanjskih hiš, kar je dodatna potrditev, da vedno več ljudi pristaja na večji začetni vložek, ker iščejo trajnostno in vzdržno rešitev za svoje domovanja in projekte.

V tem prispevku boste izvedeli glavne informacije o prezračevanih fasadah. Seznanili ste boste s prednostmi, materiali, montažo in vrstami obešenih fasad.

Preberite si vse o glavnih prednostih prezračevanih fasad in zakaj so boljša izbira pri projektih vseh vrst.

 

Skočite na temo:

 

Kaj je prezračevana fasada?

Prezračevana fasada je zunanji ovoj objekta. Njena primarna naloga je zaščititi objekt pred vremenskimi vplivi in zaradi odmaknjenosti od toplotne izolacije tudi preprečuje prekomerno segrevanje in s tem tudi poveča fazni zamik prehoda toplote v notranjost objekta.

Prezračevana fasada na pročelju hiše

V primerjavi s kontaktnimi (klasičnimi) fasadami, so prezračevane fasade s prezračevalnim kanalom fizično ločene od notranjega dela, kjer se nahajata nosilna stena in podkonstrukcija. Zato zagotavlja večjo energetsko varčnost in učinkovitost.


Zakaj prezračevane fasade?

V primeru prezračevane fasade iz aluminija ni akumulacije toplote, ker aluminij kot material hitro sprejme in hitro odda toploto. Tako objekt v notranjosti ni nikoli preveč topel in nikoli preveč hladen. Na ta način so tudi energetsko zelo varčne.

Prezračevane fasade se vgrajujejo na leseno oz. aluminijasto podkonstrukcijo z obveznim zračnim kanalom med finalno oblogo in toplotno izolacijo. Praviloma je tako, da leseno podkonstrukcijo uporabimo pri lesenih prezračevanih fasadah, aluminijasto pa pri drugih.


Prednosti prezračevane fasade

1. Lažje vzdrževanje

V primerjavi s kontaktno fasado prezračevana fasada velja za nekoliko dražjo investicijo, a je trajnejša, saj zaradi manjše potrebe po nenehnem vzdrževanju omogoča dolgoročne prihranke in bistveno manj skrbi.

Vsaka fasada je izpostavljena konstantnim vremenskim spremembam. Kako pogosto vidite stavbo, ki bi na pogled morala izgledati zelo lepo, a je prekrita z zelenimi oblogami? Vlaga namreč pride do živega še tako kakovostni fasadi. Na njeni površini zrastejo lišaji, alge, plesen in drugi organizmi.

Pri klasični kontaktni fasadi takšne težave ponavadi saniramo z nanosi fungicidov in drugih preparatov, ter novim nanosom barve.

Prezračevano fasado, sploh aluminijasto, pa enostavno operemo z vodo in čistilom. Najpomembneje je, da se s tem nanos barve ne bo stanjšal. Prav tako redno pranje ne bo nikakor spremenilo ostalih karakteristik fasade. Fasadi tako brez večjih posegov vrnemo prvotni izgled in sijaj.


2. Vrednost naložbe

Prezračevane fasade so zaradi nizkih energetskih izgub, stroškov vzdrževanja in nadstandardnega estetskega videza posebej primerne za višje poslovne stavbe. Pri takšnih pridejo prednosti prezračevanih fasad najbolj do izraza, saj je dolgoročna donosnost naložbe zelo visoka.

Črna prezračevana fasada na pročelju proizvodnega obrata

A tudi zasebni naročniki prepoznavajo trajnost in dolgoročno vrednost prezračevane fasade. Tako ni presenetljivo, da podjetja največjo rast beležijo ravno v segmentu enostanovanjskih hiš.


3. Hidro in zvočna učinkovitost

Več faktorjev je, zaradi katerih je prezračevana fasada bolj učinkovita od kontaktne. Pri zvoku je tako, da valovitost reliefa zunanjosti fasade razbija in odbija zvočne valove. Še pomembneje pa je, da zunanji del fasade absorbira ves zvok in ga ne prenese na notranji del stene. Posledično je notranjost objekta precej tišja, kot pri kontaktni fasadi.

Enako je z vodo in vlago – vsa voda odteče s same površine, obenem pa zračni kanal odvaja sloj zadrži vlago zunaj objekta.


4. Estetska vloga – obnovitev spomeniško zaščitenih fasad

Naloga prezračevanih fasad pa je tudi optičnega oz. estetskega značaja. Lahko poudarijo objekt ali del objekta in s tem poskrbijo za izstopanje iz določenega okolja.

Lahko pa se popolnoma zlijejo z okolico – še posebej v kakšnem spomeniško zaščitenem predelu. Prezračevano fasado je možno sestaviti v popolnoma enaki obliki, kot je bila narejena izvirna fasada. Na ta način dosežemo vse standarde spomeniškega varstva, obenem pa ustvarimo fasado, ki je sodobna, trajnejša in estetsko dovršena.

  

Montaža prezračevane fasade

Na obstoječ zid se namesti kovinska ali lesena podkonstrukcija, ki mora biti ustrezno pričvrščena, da bo lahko kos različnim vremenskim razmeram.

Sledi toplotna izolacija fasade, pri kateri je nujno, da omogoča difuzijo pare iz notranjosti objekta proti zračnemu kanalu. Po navadi so to razne mineralne volne v ploščah, lesene vlaknene plošče itd.

Posebej zanimiva rešitev so lesene vlaknenke, ki dodatno zadržijo vstop toplote skozi fasado v objekt.

Na toplotno izolacijo se nato pritrdi paroprepustna vetrna zapora v obliki folije, katera omogoča zaščito toplotne izolacije pred morebitnim zapihovanjem snega, vdorom meteorne vode itd.

Nameščena prezračevana fasada na šoli v Nemčiji

Vgradi se še perforirana mrežica, katera služi kot zaščita pred vdorom živali v zračni kanal, kot tudi razne obrobe, katero so lahko biti vgrajene pred samo montažo finalne obloge.

Ko je objekt pripravljen do te mere, lahko pričnemo z montažo fasadne obloge.

 

Prezračevalni kanali

Toplotna izolacija fasade preko prezračevalnih kanalov učinkovito odvaja vodno paro v zrak, v kolikor se ustrezno zastavijo odprtine za dovod in odvod zraka iz prezračevalnega kanala.

Prezračevani kanali so nameščeni v skladu z avstrijskimi normami. To pomeni vsaj 2cm širine prezračevalnega kanala. To zagotavlja odlično odvajanje vlage iz stavbe in dodaten sloj zaščite za objekt.


Vrste prezračevanih fasad

Prezračevane fasade se v samem jedru malo razlikujejo med seboj. Razlika je lahko pri podkonstrukciji, kar je odvisno od tega, ali smo se odločili za leseno, ali prezračevalno fasado iz drugega materiala. Največja razlika je v finalni oblogi oz. zaključnemu sloju.

Prezračevane fasade so tako lahko:

 • Aluminijaste – Aluminij kot material je odlična izbira, saj je odličen za vzdrževanje. Prav tako je zelo odporen na vremenske vplive. Glavna prednost je hitra prevodnost energije. V objektu zato nikoli ne bo ne preveč toplo ne preveč hladno. (Preberite si več o posebnostih aluminija kot materiala).
 • Vlaknocementne plošče so iz naravnega materiala, prav tako jih lahko poljubno oblikujemo. Ena izmed prednosti je tako ravno prilagodljivost, saj jo lahko oblikujemo poljubno in na ta način dosežemo želeni sodoben videz objekta.
 • Kamnite – zagotavljajo prefinjen videz, prav tako pa so zelo trdne in obstojna. Potrebno je biti previden glede vremenskih razmer, saj je upogibna trdnost nekoliko nižja od ostalih materialov.
 • Steklene – steklene prezračevane fasade so sodobnega izgleda, ena od pomembnejših prednosti je ta, da prepušča veliko svetlobe in se tako prostor lahko lažje ogreva. Je pa potrebno nekoliko bolj previden potem biti pri prezračevanju.
 • Opečne – spadajo med cenejše izbire za zaključni sloj. Zagotavljajo nekoliko bolj tradicionalen videz, kot smo ga v Sloveniji vajeni. Prav tako je tehnologija napredovala tako daleč, da so opeke že zelo energetsko varčne. So prav tako lahke za vzdrževanje.
 • Lesene – lesene prezračevane fasade so odlična izbira za ljubitelje naravnega izgleda in trajnosti. Edina resna slabost je, da lahko pride do težav ob nepravilni namestitvi fasade. Prav tako je potrebno pogosteje vzdrževati les s premazi za ustrezno zaščito.
 • In druge, ki so uporabljane redkeje.

Vsaka obloga ima svoje lastnosti, zato je večinoma izbor pogojen s kakovostjo materiala, trajnostjo in pa seveda ceno.


Cena prezračevane fasade

Cene prezračevane fasade se gibljejo med  130 eur/m2 - 150 eur/m2. Cena je odvisna od debeline in vrste toplotne izolacije, materiala podkonstrukcije in fasadnih oblog.

Dražji so praviloma materiali, ki so trajnejši in lažji za vzdrževanje.

Prezračevana fasada na Vili Vetroz v Švici

Takšna sta kamen in aluminij, ki sta nekoliko bolj superiorna materiala. Med cenejše pa opečnati in vlaknocementne prezračevane fasade.

Za prezračevano fasado se najpogosteje odločijo investitorji v poslovne stavbe. Njim je ponavadi najpomembnejša dolgoročna vrednost investicije in estetski videz. Ne glede na višjo začetno ceno naložbe, pri temu tipu strank vrednost prihrankov in ekonomičnost na dolgi rok pomenita največ.

Področje največje rasti je pa, kot smo omenili, na področju enostanovanjskih hiš. Tudi zasebni naročniki so vedno bolj trajnostno usmerjeni in želijo imeti lahko vzdržljive, varčne in kakovostne rešitve za svoje hiše. Zato jih nikakor ne izključujte kot potencialne naročnike.


Oben-Auf in Prefa

Pri Oben-Aufu vam iz lastnih izkušenj priporočamo predvsem aluminijaste prezračevane fasade proizvajalca Prefa. Gre za najboljšo kombinacijo kakovosti in cene.

Prefa je sinonim za kakovost, kjer nič ni prepuščeno naključju. Pri višjem začetnem vložku je namreč donosnost precej večja, kot pri drugih materialih in ponudnikih:

 • Popoln nadzor pri vgradnji, s katerim vam zagotovimo sprotno reševanje težav in kasnejšo uporabo brez reklamacij.
 • Pri Prefi izbirajo kleparje in podjetja, s katerimi delajo. Zato ni presenečenje, da je Oben-Auf ponosni del te družbe.
 • Prav tako so za kleparje organizirana izobraževanja, kjer se do potankosti spoznajo s Prefinimi fasadami in ostalimi produkti.
 • 40 let garancije na barvo in material (preberite si več o sami garanciji).
 • Ker je aluminij kot material precej lažji od ostalih izbir za prezračevano fasado, so stroški podkonstrukcije precej nižji. Tako je podkonstrukcija lahko tanjša, zanjo se pa porabi manj materialov, ker mora nositi nižjo težo.

Prezračevane fasade so torej brez dvoma superiorna izbira. Zagotavljajo veliko bolj trajnostno, ekonomično in kakovostno rešitev.

A prepričajte se sami. Pripravite specifikacije in nas kontaktirajte. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali pri iskanju ustreznih rešitev.