Prezračevana fasada

Prezračevana fasada primer

Prednosti

Prezračevana fasada velja v primerjavi z tradicionalnimi za nekoliko dražjo investicijo, ki pa prinaša tudi določene prednosti. V primerjavi z običajno fasado je precej trajnejša, pa tudi bolj kakovostna in učinkovita. Ni zanemarljivo, da na račun bistveno manjše potrebe po nenehnem vzdrževanju, omogoča dolgoročne prihranke in povzroča bistveno manj skrbi.

Montaža

Na steno se praviloma namestita kovinska podkonstrukcija (alternativa je tudi lesena podkonstrukcija), ter toplotna izolacija, ki je zaščitena pred vdori meteorne vode in prahom, po drugi strani pa preko prezračevalnih kanalov učinkovito odvaja vodno paro v zrak. Učinkovitost prezračevalnih kanalov je odvisna od pravilno zastavljenih odprtin (dovoda in odvoda zraka iz prezračevalnega kanala), pa tudi zaščite pred vdorom živali v prezračevalni sloj.

Opečne, vlaknocementne, tudi iz lesa

Zaključne obloge so lahko iz različnih materialov in barv. Najbolj pogosto uporabljen material je vlaknocement, lahko pa so fasade tudi opečne ali iz pločevine. Prav tako tudi iz lesa (priporoča se macesen), pri čemer preko lesene podkonstrukcije namestimo paropropustno folijo. Zaključna leseno obloga velja dobro zaščititi z ustreznimi naravnimi premazi.

Cena prezračevane fasade

Cene prezračevane fasade se gibljejo med  130 eur/m2 - 150 eur/m2, odvisno od debeline toplotne izolacije in izbranih materialov.