Sistemske rešitve Bauder za hidroizolacijo lesene terase

Lesene terase so priljubljena izbira za lastnike stanovanj in hiš, saj omogočajo ustvarjanje prijetnega zunanjega prostora za sprostitev in druženje. Vendar pa je za dolgotrajno uživanje na leseni terasi ključnega pomena ustrezna hidroizolacija. Nepravilna hidroizolacija namreč lahko povzroči različne težave, kot so poškodbe lesa, propadanje konstrukcije terase in celo vdor vode v notranje prostore. V tem zapisu bomo raziskali pomen hidroizolacije lesene terase ter predstavili učinkovite sistemske rešitve podjetja Bauder.

 

Zakaj je hidroizolacija pomembna?

Hidroizolacija je ključni element, ki ščiti leseno teraso pred vlago, dežjem in drugimi vremenskimi vplivi. Poleg tega preprečuje vdor vode v konstrukcijo terase, ohranja les suh in podaljšuje njegovo življenjsko dobo. Pravilno izvedena hidroizolacija zagotavlja tudi zaščito pred toplotnimi izgubami ter zmanjšuje tveganje za poškodbe zaradi zmrzali.

 

Pomen pravilne izvedbe hidroizolacije terase

To, kako se lotimo izvedbe hidroizolacije lesene terase, je ključnega pomena za dolgo obstojnost.

V nadaljevanju vam bomo predstavili postopek optimalne hidroizolacije lesene terase, v katerem bomo uporabili sistemske rešitve podjetja Bauder. Bauder je namreč prvo ime, ko govorimo o bitumenskih trakovih, trakovih iz umetnih mas ter poliuretanski izolaciji. Lastna proizvodnja od zasnove do končnega izdelka zagotavlja neoporečnost izdelkov in sistemskih rešitev.

 

Izvedba hidroizolacije lesene terase v praksi:

Na podlago, torej beton, bomo najprej nanesli bitumenski prednamaz, na katerega bomo nato položili varjeno parno zaporo. Uporabili bomo Bauder Super AL-E Plus, elastomerni bitumenski trak za parno zaporo, ki je na zgornji strani iz naravnega skrilavca, spodaj pa kaširan s folijo. Nosilni sloj je kombinacija aluminija in poliestra ter flisa iz steklenih vlaken.

Nato sledi plast toplotne izolacije. Ker je hidroizolacija lesene terase v principu zelo podobna hidroizolaciji ravne strehe, bomo tudi tukaj uporabili naklonsko toplotno izolacijo Bauder PIR FA in PIR FA GEFÄLLE. Pri slednjem produktu gre za naklonske izolacijske plošče, ki so izdelane v standardnih formatih, primerne pa so za vse vrste izravnanih vodoravnih površin s končnim naklonom 2 %.

Nato se lotimo polaganja bitumenskega sloja, pri katerem bomo uporabili Bauder KSA DUO 3, hladno-samolepilni elastomerni trak s folijo na zgornji in s hladno samolepilno maso na spodnji strani.

Zgoraj nanesemo še zgornji bitumenski sloj. Priporočamo Bauder Karat, vrhunski polimerni bitumenski varilni trak s škriljevim posipom na zgornji in folijo na spodnji strani, vmesni nosilni sloj pa je iz poliestrskega kompozitnega materiala.

Nad zgornji bitumenski sloj bomo nanesli ločilni podložni sloj Thermofin F15, univerzalno tesnilno strešno folijo iz umetnih mas (FPO-PP) z nosilnim slojem iz steklenih vlaken za vsestransko uporabo, nato pa le še armirano tekočo folijo Bauder PU LIQUITEC. Gre za enokomponentni sistem iz poliuretanske tekoče folije, ki ga lahko na stike nanašamo neposredno iz embalaže, to lahko zapremo in čez čas (celo čez več mesecev) ponovno uporabimo. Folija se veže z zračno vlago in dopušča dovolj časa za natančno obdelavo detajlov in prebojev.

 

Prednosti uporabe sistemskih rešitev podjetja Bauder:

    • Zagotovljena dolgotrajna zaščita lesene terase pred vlago in vremenskimi vplivi.
    • Visoka odpornost proti vodi, ki preprečuje poškodbe lesa in propadanje konstrukcije.
    • Možnost izbire med različnimi sistemi, prilagojenimi specifičnim potrebam in zahtevam.
    • Enostavna namestitev, kar omogoča hitro in učinkovito hidroizolacijo terase.
    • Visoka kakovost materialov, ki zagotavlja zanesljivost in dolgo življenjsko dobo sistemov.

 

Investicija v kakovostno hidroizolacijo je ključna za trajnost in dolgo življenjsko dobo vaše lesene terase. Podjetje Bauder ponuja vrsto učinkovitih sistemskih rešitev, ki zagotavljajo optimalno hidroizolacijo in dolgotrajno zaščito. Z uporabo teh rešitev boste lahko brezskrbno uživali v svoji leseni terasi in se izognili morebitnim težavam, povezanim z vlago.