Študija primera: Bauder TOP Difuplus, paroprepustna sekundarna kritina za povišane zahteve

Problem

Naloga sekundarne kritine je zaščita proti vdoru vode pod sekundarno plast strehe (tudi po tridesetih letih). Eden slovenskih proizvajalcev montažnih hiš nas je poklical na pomoč pri težavah s puščanjem strehe z relativno nizkim naklonom na osem let stari montažni hiši, ki stoji na ekstremno vetrovnem področju.

 

Streho je krovec strokovno prekril s primerno opečno kritino za nizke naklone, a prihajalo je do zamakanj — ter posledično do materialne in finančne škode — zaradi sekundarne kritine, ki ne ustreza standardom za povišane zahteve (naklon strehe in regija).

 

Folija nizke gramature (90 g), pri kateri preklopi niso bili zlepljeni in preboji niso bili ustrezno obdelani, svojemu namenu ni dolgo služila.

 

Rešitev

Skupaj s partnerskim krovcem smo streho odkrili — v celoti smo odstranili opečno kritino, letve in neuporabno folijo vse do kosmatega lesenega opaža.

 

 

Prah in umazanijo smo razpihali in temeljito pregledali površino opaža. Vse ostre predmete smo odstranili in zabili žeblje, ki so moleli iz podlage.

 

Položili smo visokokakovostno sekundarno kritino za povišane zahteve, folijo Bauder TOP Difuplus. Vse spoje smo zvarili z vročim zrakom in jih zgladili.

 

Položili smo samolepilne bitumenske trakove Bauder in nanje namestili vzdolžne letve. Preboje, ki nastanejo pri pritrjevanju letev z vijaki, pa smo še dodatno zatesnili.

 

 

Vse preboje na strehi smo obdelali s samolepilnim bitumenskim trakom in PU maso Bauder Toll in streho v zadovoljstvo lastnika na koncu ponovno prekrili z obstoječo, osem let staro opečno kritino.

 

Povezave

• več o izdelku si lahko preberete v brošuri proizvajalca (snemljiva datoteka v nemščini)