Vzdrževanje strešnih in fasadnih panelov

Vzdrževanje strešnih in fasadnih panelov

Namen 

Namen vzdrževanja strešnih in fasadnih panelov je ohranjanje osnovnih estetskih in funkcionalnih lastnosti proizvoda. Zanemarjanje vzdrževanja lahko bistveno vpliva na življenjsko dobo in estetski videz proizvoda in objekta kot celote.

 

Z namenom zagotavljanja čim daljše življenjske dobe, je potrebno izvajati redne in izredne preglede stanja montiranih panelov. Le s pregledi lahko ugotovimo dejansko stanje in nato izvedemo potrebne aktivnosti. Preglede stanja mora vršiti za to usposobljena oseba kot je naprimer krovec in/ali klepar.

Čiščenje

 

Zunanjo plast panelov običajno sestavlja vroče cinkana in barvana pločevina. Barve so lahko različnih kvalitet. Najbolj pogosto so uporabljene barve na osnovi poliestra (oznaka PS ali MP3) in polivinildenfluorida (oznaka PVDF). Barva predstavlja zunanjo plast »pločevine« in panela. Zagotavlja estetski videz panela in s tem tudi objekta v katerega je vgrajen.

 

V idealnih pogojih bi lahko zagotavljalo čiščenje barvanih površin že obilno deževje. Žal pa dež, zaradi umazanije v zraku in UV sevanja, ne zadostuje za tovrstna čiščenja.

 

V manj industrijsko onesnaženih conah je potrebno vsaj enkrat letno vgrajene panele očistiti z vodo (15 – 40°C), kateri primešamo 0,5 – 1 % gospodinjskega detergenta (alkalnega). Pritisk curka naj ne bo večji od 10 barov, če čistimo strojno s tlačnim čistilnikom (npr. Kercher).

 

Za odstranitev bolj trdovratnih umazanij si lahko pomagamo z gumijasto ščetko ali gobo (kot npr. za čiščenje avtomobila).

 

Na področjih kjer je več industrije (predvsem kemične) je običajno v zraku prisotnih tudi več vključkov žvepla, klora in drugih primesi, ki lahko vplivajo na življenjsko dobo zgornjega premaza oziroma barve panela. Na takšnih področjih se priporoča bolj pogosto čiščenje panelov ali že v začetku izbira ustrezne kvalitete barve, ki kljubuje bolj agresivnim dejavnikom.

 

V vsakem primeru je potrebno po končanem postopku čiščenja zagotoviti obilno izpiranje čistil s panelov. Za slednje se uporabi navadna voda.

 

Več o čiščenju, vzdrževanju in sanaciji panelov si lahko preberete na:

Navodila za vzdrževanje panelov

 

Vaš kontakt za dodatne informacije:

 Matej Repanšek 070 857 403 matej.repansek@obenauf.si

 

Nazaj na nasvete