Zelene strehe

Zelene strehe

Zelene strehe prinašajo številne prednosti, kot so poplavna varnost, čistejši zrak in dodatna izolacija objekta. Poleg tega so tudi prava paša za oko.

Ekstenzivna in intenzivna ozelenitev

 

Zelena streha je ekološko smislena, ker je primerna tako za ravne strehe kot za strehe z naklonom.

Prednost je tudi v zasaditvi z manj zahtevnimi rastlinami, cena je sprejemljiva in vzdrževanje je minimalno. Če se odločimo za tak način ozelenitve potrebujemo tanjši sloj substrata (6-20cm) in nizke rastline: sedum (različne vrste), trave odporne na sušo (festuca ovina, festuca glauca), mah (različne vrste), zelišča (origano, drobnjak, timijan, sivka, materina dušica, rožmarin...), netresk (različne vrste), kaktusi.

 

 

 

   9.  Ozelenitev Sistem zelene strehe Bauder

   8.  Filc (120 g)

   7.  Čaše za zadrževanje vode:

       (2 cm, 4 cm, 6 cm; odvisno od podnebnih

       razmer)

   6.  Filc 300 g (kot zaščitni sloj)

   5.  Filc (ločični sloj)

   4. Tesnilni sloj (Bauder SMARAGD/PLANTE)

   3.  Samolepilni sloj (BauderTEC KSA DUO)

   2.  Izolacijski material (BauderPIR M/MF)

   1.  Parna zapora (BauderTHERM DS 1 DUO)

 

 

Zelene strehe lastnikom objektov prinašajo številne prednosti:

 • Energetska ekonomičnost. Zelene strehe zagotavljajo dodatno izolacijo, kar zmanjšuje potrebo po ogrevanju in hlajenju stavbe ter s tem niža stroške energije.
 • Urejanje meteorne vode in zagotavljanje večje poplavne varnosti objekta. Rastline na zelenih strehah absorbirajo vodo in zmanjšujejo tveganje za poplave, saj ostanejo kanalete in kanalizacije okoli objekta manj na udaru. Poleg tega zelene strehe pomagajo filtrirati onesnaževala in izboljšujejo kakovost meteorne vode.
 • Zmanjšanje mestne toplotne otoke. Zelene strehe v gosteje poseljenih naseljih preprečujejo pregrevanje samega objekta ter zmanjšujejo učinek mestnega toplotnega otoka tako, da absorbirajo sončno sevanje namesto da ga odsevajo nazaj v okolico.https://gps.blackblox.si/
 • Estetika in biotska raznovrstnost. Zelene strehe urbani krajini dodajo naravno lepoto ter ustvarjajo življenjski prostor za žuželke, ptice in druge živalske vrste.
 • Podaljšanje življenjske dobe strehe. Zelena streha deluje kot dodatna zaščita pred UV-sevanjem, ekstremnimi temperaturami in drugimi vplivi, kar podaljšuje življenjsko dobo strehe.

 

Dejanski zeleni del strehe, ki ga namestimo nad hidroizolacijski sloj:

 • Sloj za zaščito hidroizolacije – filc
 • Sloj za zadrževanje vode – različni tipi čaš za zadrževanje vode
 • Ekstenzivni ali intenzivni substrat
 • Rastline – sekanci ali sadike

Ekstenzivna ozelenitev strehe je primerna tako za ravne strehe kot za strehe z naklonom, njena prednost pa je tudi v zasaditvi z manj zahtevnimi rastlinami, sprejemljivejši ceni in minimalnem vzdrževanju. Za tak način ozelenitve potrebujemo tanjši sloj substrata (od 6 do 20 cm) in nizke rastline, kot so na primer nizkorastoče trajnice, ki se razrastejo v preprogo in sčasoma prekrijejo celotno površino strehe. Ena od slabosti ekstenzivnih ozelenitev pa je ta, da te rastline navadno potrebujejo veliko sonca, zato so močno zasenčene površine lahko problematične. 

Intenzivna ozelenitev strehe pa je nekoliko bolj zahtevna ter zahteva tudi več vzdrževanja, primerna pa je predvsem za zunanje dele hiš, do katerih imamo lažji dostop, kot so terase in balkoni. Pri intenzivni ozelenitvi lahko uporabljamo tudi drevesa in grmovnice. Vendar pa se moramo zavedati, da je začetni vložek višji, tako časovno kot materialno. Intenzivno zeleno streho svetujemo vsem z močnejšo konstrukcijo in predvsem dovolj časa za vzdrževanje rastlin. Vendar pa je prednost intenzivnih ozelenitev ta, da se te zaradi široke palete rastlin lahko bolje prilagodijo različnim pogojem.

Bauder Thermoplan T

FPO tesnilna folija za mehansko pritrditev oz. obtežbo, povečana UV stabilnost, protikoreninsko odporna, armirana s poliestersko armaturo, širina role 1,5 m in 2 m. Rola 30 m², paleta 480 m2.


Bauder Thermoplan T15 deb. 1,5 mm srebrno siva
Bauder Thermoplan T18 deb. 1,8 mm srebrno siva
Bauder Thermoplan T18 deb. 1,8 mm granitno črna
Bauder Thermoplan T20 deb. 2,0 mm srebrno siva

Beri več

Bauder Thermoplan T

Bauder PLANT E

zeleni posip FLL debelina 5,2 mm

Bitumenski varilni trak s protikoreninsko zaščito po smernicah FLL, debeline 5,2 mm, nosilec: poliesterska koprena 250 gr., temper: - 36 °C do 120 °C

Beri več

Bauder PLANT E

Bauder SMARAGD

Polimerni bitumenski trak z zeleno-belim posipom, protikoreninsko odporen, z ekstremno odporno poliestersko armaturno tkanino 300 g/m2 ter visokovredno bitumensko recepturo deb. 5,2 mm; temperaturno območje: - 40 do + 150 °C.

Beri več

Bauder SMARAGD

Bauder Schutzmatte 6 / 8 / 10

Zaščitni trak za bitumne in umetne mase, ki je iz reciklirane gume; debelin 6, 8 in 10 mm. Obstojnost od - 40 °C do 115 °C.

Beri več

Bauder Schutzmatte 6 / 8 / 10

Bauder Green und Speicherelement DSE 20, 40, 60

Čaše za zadrževanje vlage - tlačno obremenljiva drenaža.

Dimenzije:
2360 x 1060 x 20 mm
2030 x 1040 x 40 mm
2000 x 1000 x 60 mm

Beri več

Bauder Green und Speicherelement DSE 20

Bauder Wasserspeicherpl. 50 mm, 75 mm

Vodozadrževalni drenažni sloj iz stiroporja.

Višina produkta: 5 cm, kapaciteta: 12,5 l/m2
Višina produkta: 7,5 cm, kapaciteta: 12,5 l/m2

Beri več

Bauder Wasserspeicherpl. 50 mm

Bauder Samenműschung KS plus

(2 kg, 5 kg)

Semena trajnic za ekstenzivno ozelenitev.

Beri več

Bauder Samenműschung KS plus

Bauder Green KFL AL 100/80

Bauder Green KFL AL 100/80
 • Bauder - letak celovite rešitve 2023

  Bauder - letak celovite rešitve 2023