Bauder: Vrhunski izbor za trajnostne zelene strehe

Vedno več ljudi se zaveda pomena trajnostne gradnje in oblikovanja. Eden od načinov, kako lahko prispevamo k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti, je tudi odločitev za zeleno streho. Zelene strehe so postale priljubljena izbira za graditelje, arhitekte in lastnike nepremičnin, saj poleg estetske privlačnosti ponujajo tudi številne okoljske in energetske prednosti. Med vrhunskimi ponudniki zelenih streh izstopa podjetje Bauder, ki je znano po inovativnih rešitvah, visokokakovostnih materialih in visoki strokovnosti.

 

Prednosti zelenih streh

Zelene strehe so strehe, ki imajo na svoji površini rastline in zeleno vegetacijo. Obstajata dve osnovni vrsti zelenih streh: intenzivne in ekstenzivne. Intenzivne zelene strehe so debelejše in omogočajo rast različnih rastlin, vključno z drevesi in grmi. Ekstenzivne zelene strehe pa so tanjše in se običajno uporabljajo za rast manj zahtevnih rastlin, kot so trajnice in sukulente.

 

Zelene strehe lastnikom objektov prinašajo številne prednosti:

  • Energetska ekonomičnost. Zelene strehe zagotavljajo dodatno izolacijo, kar zmanjšuje potrebo po ogrevanju in hlajenju stavbe ter s tem niža stroške energije.
  • Urejanje meteorne vode in zagotavljanje večje poplavne varnosti objekta. Rastline na zelenih strehah absorbirajo vodo in zmanjšujejo tveganje za poplave, saj ostanejo kanalete in kanalizacije okoli objekta manj na udaru. Poleg tega zelene strehe pomagajo filtrirati onesnaževala in izboljšujejo kakovost meteorne vode.
  • Zmanjšanje mestne toplotne otoke. Zelene strehe v gosteje poseljenih naseljih preprečujejo pregrevanje samega objekta ter zmanjšujejo učinek mestnega toplotnega otoka tako, da absorbirajo sončno sevanje namesto da ga odsevajo nazaj v okolico.
  • Estetika in biotska raznovrstnost. Zelene strehe urbani krajini dodajo naravno lepoto ter ustvarjajo življenjski prostor za žuželke, ptice in druge živalske vrste.
  • Podaljšanje življenjske dobe strehe. Zelena streha deluje kot dodatna zaščita pred UV-sevanjem, ekstremnimi temperaturami in drugimi vplivi, kar podaljšuje življenjsko dobo strehe.

 

Sestava zelene strehe

Zavedati se moramo, da je začetni vložek v zeleno streho nekoliko višji, vendar pa zelena streha zaradi boljše izolacije prinaša številne prihranke, pa tudi sicer ima vrt na strehi številne druge prednosti za naše zdravje in dobro počutje. 

In čeprav je zeleno streho mogoče izvesti na praktično vsakem objektu, moramo pri večjih naklonih strehe biti še posebej previdni s kakovostjo namestitve. Zeleno streho je treba namreč namestiti tako, da ne bo preveč obremenila konstrukcije hiše.

 

 

Zeleno streho sestavljajo naslednje plasti / elementi: 

  • Podkonstrukcija. Lahko je sestavljena iz različnih materialov, bodisi kovin bodisi lesa. Leseno podkonstrukcijo pred vlago zaščitimo z bitumenskimi sloji.
  • Parna zapora. Parna zapora je nujni sestavni del zelene strehe.
  • Toplotna izolacija. Za izvedbo zelene strehe je primerna PIR izolacija (gre za zelo lahko izolacijo, ki strehe dodatno ne obremenjuje).
  • Hidroizolacija. Za ustrezno hidroizolacijo skrbita bitumenski dvoslojni sistem ali pa FPO folija kot enoslojni sistem (tako bitumenski vrhnji sloj kot FPO folija morata biti protikoreninski).

 

Dejanski zeleni del strehe, ki ga namestimo nad hidroizolacijski sloj:

  • Sloj za zaščito hidroizolacije – filc
  • Sloj za zadrževanje vode – različni tipi čaš za zadrževanje vode
  • Ekstenzivni ali intenzivni substrat
  • Rastline – sekanci ali sadike

 

Ekstenzivna ozelenitev strehe je primerna tako za ravne strehe kot za strehe z naklonom, njena prednost pa je tudi v zasaditvi z manj zahtevnimi rastlinami, sprejemljivejši ceni in minimalnem vzdrževanju. Za tak način ozelenitve potrebujemo tanjši sloj substrata (od 6 do 20 cm) in nizke rastline, kot so na primer nizkorastoče trajnice, ki se razrastejo v preprogo in sčasoma prekrijejo celotno površino strehe. Ena od slabosti ekstenzivnih ozelenitev pa je ta, da te rastline navadno potrebujejo veliko sonca, zato so močno zasenčene površine lahko problematične. 

Intenzivna ozelenitev strehe pa je nekoliko bolj zahtevna ter zahteva tudi več vzdrževanja, primerna pa je predvsem za zunanje dele hiš, do katerih imamo lažji dostop, kot so terase in balkoni. Pri intenzivni ozelenitvi lahko uporabljamo tudi drevesa in grmovnice. Vendar pa se moramo zavedati, da je začetni vložek višji, tako časovno kot materialno. Intenzivno zeleno streho svetujemo vsem z močnejšo konstrukcijo in predvsem dovolj časa za vzdrževanje rastlin. Vendar pa je prednost intenzivnih ozelenitev ta, da se te zaradi široke palete rastlin lahko bolje prilagodijo različnim pogojem.

 

S pravim strokovnjakom do kakovostno izvedene zelene strehe

Podjetje Bauder je med vodilnimi ponudniki zelenih streh, ukvarja pa se z raziskavami, razvojem in proizvodnjo inovativnih izdelkov za gradbeno industrijo. Podjetje se ponaša z bogatimi izkušnjami in strokovnim znanjem na področju zelenih streh. Njihova ponudba vključuje vrsto visokokakovostnih materialov, kot so hidroizolacijske membrane, drenažni sistemi, substrati in rastline.

 

 

S svojimi rešitvami omogočajo enostavno in učinkovito namestitev ter vzdrževanje zelenih streh. Njihove hidroizolacijske membrane zagotavljajo visoko stopnjo vodotesnosti in trajnosti, kar je ključnega pomena za dolgo življenjsko dobo zelene strehe. Poleg tega ponujajo različne vrste drenažnih sistemov, ki preprečujejo zastajanje vode in ohranjajo primerno ravnovesje vlage za rast rastlin. Bauderjevi substrati so skrbno zasnovani in tako zagotavljajo optimalne pogoje za rast rastlin, hkrati pa so tudi lahki in trajni.

Pri podjetju Bauder se osredotočajo tudi na strokovno svetovanje svojim strankam in tako pomagajo arhitektom, graditeljem in lastnikom nepremičnin pri načrtovanju in izvedbi zelenih streh. Sodelujejo tudi s specializiranimi izvajalci, ki zagotavljajo kakovostno izvedbo projekta.

Z uporabo zelenih streh, kot jih ponuja Bauder, lahko ustvarjamo bolj trajnostno prihodnost, zmanjšujemo vplive na okolje ter tako prispevamo k lepšim in bolj zdravim bivalnim prostorom. Program za izvedbo zelenih streh podjetja Bauder vam je na voljo tudi pri strokovnjaku za strehe, podjetju Oben-Auf, ki za svoje partnerje redno organizira tudi strokovna predavanja, delavnice in simpozije, kjer dobite vsa potrebna znanja in veščine, kako tovrstne sisteme streh pravilno izvesti.